НачалоЧесто задавани въпроси

Често задавани въпроси

 

Трябва ли да плащам за тест на слуха ?

С направление от личния лекар може да си направите изследване на слуха при всеки специалист „Уши Нос Гърло“. Почти всички големи Центрове по слухопротезиране правят такива тестове безплатно и без такова направление.

Каква е цената на слуховите апарати?

Един слухов апарат може да струва от около 400 до над 2000 лева. Въпреки това, съществуват редица възможни източници, от които може да получите финансова помощ, като застраховка или от Социалното министерство.

Чрез Общинската Дирекция Социално Подпомагане към Министерството на Труда и Социалната Политика, можете да получите пълно или частично финансиране за слухови апарати. Тази финансова помощ не е обвързана с финансовото ви състояние и дали сте здравно осигурен, трябва да имате дългосрочна загуба на слуха, която изисква използването на слухов апарат. За повече информация, се обърнете към Дирекция Социално Подпомагане по местоживеене или най-близкия Слухопротезен Център.

Как работят те?

Всички слуховите апарати работят по едни и същи основни принципи. Миниатюрен микрофон улавя звука, усилвателна схема прави звука по-силен и малък говорител доставя усилен звук до ухото ви. Слуховите апарати се различават по стил и технически характеристики.

Наистина ли помагат?

След като започнете да носите слухов апарат ще отнеме известно време за да свикнете с тях. Вие ще трябва да пренасочите слуха си към звуците, които сега чувате за пръв път от дълго време. Може би веднага да забележите известно подобрение, но е възможно да отнеме няколко седмици, докато сте в състояние да получите максимална полза от новия си слухов инструмент. Търпение и постоянство е ключа към успеха. Вашият слухопротезист ще работи с вас, за да се направят корекции и да се получат най-добрите настройки. Вие ще бъдете инструктирани да практикувате слушане в различни среди. С известна практика скоро ще намерите вашия начин да станете щастлив и удовлетворен потребител на слухов апарат.

Какво ще стане, ако слухът ми се влоши, след покупката на слухов апарат?

С технологичния напредък в слуховите апарати и съвременните технологии, слуховите апарати могат да бъдат препрограмирани за да отговарят на променящите се нужди.

Трябва ли да купувам батерии или да презаредя своя слухов апарат?

По-голямата част от слухови апарати днес работят с батерии за еднократна употреба. Все пак, има някои модели, които използват вградени акумулаторни батерии. При закупуване на слухов апарат чрез помоща на Дирекция Социално Подомагане вие имате право на 20 броя безплатни батерии веднъж годишно.

Колко време отнема получаването на слухов апарат?

Теста на слуха, избирането на подходящ за вас слухов апарат и неговата настройка отнемат около един час. Ако сте избрали вътреушен (ITC) модел слухов апарат, производството му може да отнеме от 3 дена до 1-2 седмици в зависимост от модела и производителя.

Трябва ли да се носи слуховия апарат през цялото време?

За да можете да се възползвате максимално от слуховия си апарат, той трябва да се носи толкова често, колкото е възможно. Все пак той трябва да бъде свален, когато спите. Освен това, слуховите апарати по принцип не са водоустойчиви, така че те не трябва да бъдат носени, ако са изложени на риск да бъдат намокрени (напр. при къпане или плуване).

Какво ще стане, ако се счупи или повреди моят слухов апарат?

Производитялят предоставя гаранция две години с покупката на всеки нов слухов апарат. При закупуването му с помощ от Дирекция Социално Подпомагане имате право на един безплатен ремонт в извън гаранционен срок.

Ако имате други въпроси моля задайте ги в нашия форум.

Go to top