НачалоСъвети и Препоръки

Индивидуални отливки

Добре направената индивидуална отливка за слухов апарат значително ще подобри неговата работа. Тя е решение за много проблеми свързани с носенето на слухови апарати.

Какво представлява индивидуалната отливка: Това е парче пластмаса или силикон, с формата на ушния канал или ухото на пациента. Стиловете на отливките зависят от слуховата загуба и вида на слуховия апарат. За направата на индивидуална отливка, слухопротезиста ще направи отпечатък на вашето ухо с помощта на мек силиконов материал.

earmoldОтливката ще:

1. Предотврати появата на микрофония, тъй като осигурява по добро уплътнение в ухото отколкото стандартния накрайник.

2. Държи слуховия апарат по-сигурно на ухото.

3. Помага да се намали ефекта на запушване. Този ефект се описва като ехо или вода в ушите. Същото е усещането ако говорите докато сте си запушили едното ухо с пръста на ръката.

Прочети още: Индивидуални отливки

Адаптиране към нов слухов апарат

Слуховите апарати са изминали дълъг път на развитие, но все още на новия потребител може да му е необходимо известно време, за да се приспособи към новото си устройство. Докато някои начинаещи потребители на слухови апарати нямат абсолютно никакъв проблем за адаптиране към новото си устройство, за други това може да бъде труден преход. Много слухови апарати изцяло или частично блокират ушния канал, което води до обезпокоително ехтящ звук, който изисква известно привикване за хората с лека до умерено висока загуба на слуха. Това е така наречения ефект на запушване", повечето потребители се приспособяват към него след няколко дни, но някои от тях никога не могат да се приспособят и в крайна сметка се отказват от слуховите си апарати.

Прочети още: Адаптиране към нов слухов апарат

Защо носенето на два слухови апаратa е по-добре от един?

Много хора, които имат загуба на слух избират да закупят един слухов апарат, дори ако те са със загуба на слух в двете уши (двустранна загуба на слуха). Има много причини, поради които това не е най-доброто решение. Слуховите специалисти винаги препоръчват ако имате двустранна загуба на слуха да носите два слухови апарата, поради следните причини:

Прочети още: 2 е по-добре от 1

Не чувам добре. Какво трябва да направя? Какво да очаквам?

Първо, посетете личния си лекар, който може да ви изпрати за консултация със УНГ специалист, защото много от проблемите със слуха може да бъдaт коригирани с медицински методи. Ако имате болки в ушите, излишна ушна кал, загуба на слух в само едното ухо, внезапно или бързо прогресираща загуба на слуха или световъртеж, особено важно е да посетите специалист, тъй като това могат да бъдат симптоми, показващи сериозен медицински проблем. След прегледа, специалиста ще ви направи или ще ви изпрати за аудиограма (изследване на слуха). Резултата от тези тестове ще покаже степента на загуба на слуха, вида на загубата (проводяща или сензорна) и друга медицинска информация за вашия слух.

 

Прочети още: Не чувам добре. Какво трябва да направя? Какво да очаквам?

Съвети при избора на слухов апарат:

Избора на подходящ слухов апарат изисква добри познания по аудиолгия и акустика на суховите апарати, за което ви препоръчваме да се обърнете към добре подготвени специалисти в специализиран Слухопротезен Център

Прочети още: Съвети при избор на слухов апарат

Страница 1 от 2

Go to top