НачалоСъвети и ПрепоръкиКак да разберете дали имате загуба на слух?

Как да разберете дали имате загуба на слух?

Най-вероятно вие ще сте последния, който ще осъзнае че не чува добре. Загубата на слух се случва толкова постепенно, че може да не я забележите, докато тя не се превърне в голям проблем. Хората около вас ще я забележат преди вас. Вие може би молите хората да повторят казаното особено ако има някакъв фонов шум. Вие може би започвате да разбирате погрешно казаното от хората около вас и увеличавате телевизора по-силно отколкото преди. Вие може би не успявате да чуете входния звънец, телефона или други важни звуци.

Ако слухозагубата се влоши може да се усетите, че се напрягате за да участвате в разговори и се уморявате от усилието, което се изисква за да слушате другите. С течение на времето може да откриете, че избягвате социални контакти и дейности, които някога сте харесвали.

Близо 20 % от хората над 65 годишна възраст имат слухово увреждане. Може би ще бъдете изненадани от факта, че все повече се увеличават младите хора оплакващи се от нарушен слух, до голяма степен причина за това е излагането на прекомерен шум. Слухозагубата е невидимата причина за влошаване на качеството на живот на много хора. Пациентите с влошен и нелекуван слух често са с увеличено чувство на депресия и тревожност, параноя и социални фобии, по-бързо се ядосват и се затварят в себе си.

За щастие, ситуацията може да бъде доста подобрена за повечето хора със загуба на слух. Проучванията показват, че хората с третирана загуба на слуха (чрез слухови апарати и/или медицинско лечение) отчитат по-добри семейни отношения, по-висока самооценка, подобряване на психичното здраве, голямо чувство за независимост и сигурност,подобрено общо здравно състояние и повишаване на социалната активност.

Не чувам Добре. Какво трябва да направя?

Go to top