Защо носенето на два слухови апаратa е по-добре от един?

Много хора, които имат загуба на слух избират да закупят един слухов апарат, дори ако те са със загуба на слух в двете уши (двустранна загуба на слуха). Има много причини, поради които това не е най-доброто решение. Слуховите специалисти винаги препоръчват ако имате двустранна загуба на слуха да носите два слухови апарата, поради следните причини:


1. Двата слухови апарата допринасят за по-доброто разбиране - Когато мозъкът получава данни от двете уши, се подобрява разбирането на речта, особено в ситуации на страничен фонов шум. Две уши чуват по-добре от едно.

2. Подобрено откриване от мек говор - с два слухови апарата, е по-лесно да се чуе и разбере мека и тиха реч.

3. Подобрено качество на звука - с два слухови апарата, звуците имат по-добро качество и слушателят има по-добро чувство за баланс.

4. По-добро локализация - Когато мозъкът ви получава звук от двете уши е по-лесно да намерите посоката от където идват звуците.

„Ако не го използвате, можете да го загубите“. Това е също, както ако не използвате ръката си за продължителен период от време и мускулите отслабват и атрофират, същото може да се случи с вашия слух. Много е важно да се запазят слуховите нерви живи и активни. Проучванията са показали, че хората, които носят два слухови апарати вместо един, имат по-добра разбиремост на речта и я съхраненяват с течение на времето. Слуховите апарати няма да предотвратят загубата на слуха, но те ​​в голяма степен могат да ви помогнат да запазите по-нататъчната загуба на слух.

Go to top