НачалоСъвети и ПрепоръкиНе чувам добре. Какво трябва да направя? Какво да очаквам?

Не чувам добре. Какво трябва да направя? Какво да очаквам?

Първо, посетете личния си лекар, който може да ви изпрати за консултация със УНГ специалист, защото много от проблемите със слуха може да бъдaт коригирани с медицински методи. Ако имате болки в ушите, излишна ушна кал, загуба на слух в само едното ухо, внезапно или бързо прогресираща загуба на слуха или световъртеж, особено важно е да посетите специалист, тъй като това могат да бъдат симптоми, показващи сериозен медицински проблем. След прегледа, специалиста ще ви направи или ще ви изпрати за аудиограма (изследване на слуха). Резултата от тези тестове ще покаже степента на загуба на слуха, вида на загубата (проводяща или сензорна) и друга медицинска информация за вашия слух.

Кондуктивна (проводна) загуба на слуха: загуба на слуха е кондуктивна, когато има проблем с ушния канал, тъпанчето и/или трите костици, свързани към тъпанчето. Това води до механично запушване (проводящо), предотвратява се пълната енергия на звука да достигне до вътрешното ухо. Две от честите причини за този вид загуба на слуха са ушната кал в ушния канал или течност зад тъпанчето. Медицинско лечение или операция може да бъде от полза за тези и други форми на проводяща загуба на слуха.

Невросензорна загуба на слуха: загубата на слух е сензорна, когато е в резултат на увреждане на вътрешното ухо (кохлеарния апарат) или на слуховия нерв, често е резултат от процеса на стареене и / или излагане на шум. Но също може да бъде вследствие на травма на главата, хронично заболяване, инфекция, или наследствено. Звуците могат да бъдат неясни или прекалено меки. Може да се появи чувствителност към силни звуци. Медицинска или хирургическа намеса не може да коригира в повечето случаи невросензорната загуба на слух, но слуховите апарати могат да ви помогнат и да възстановят някои звуци, които са изчезнали в резултат на невросензорна глухота.

 

Къде могат да се закупят слухови апарати?

Слуховите апарати се закупуват от специализирани Центрове за слухопротезиране. Закупуването им от интернет сайтове, обяви и реклами във вестника или от неспециализирани магазини може да ви струва доста нерви и дори да бъде опасно.

Специалистите по слухопротезиране могат да определят какъв слухов апарат ви е нужен според вашата слухозагуба. Слуховите апарати трябва да бъдат монтирани и настроени според индивидуалните характеристики на ухото и специфичната нужда от корекция на слуха.

 

Каква е цената и какви стилове имат слуховите апарати?

Слуховите апарати се различават по цена, според външния си вид и функционални възможности. Цената може да варира от стотици до повече от 2 500 лева за програмируем цифров слухов апарат. Не трябва да обръщате внимание само на цената при закупуване на слухов апарат. Надеждността на продукта и обслужването от страна на Центъра за слухопротезиране могат да спестят разходи за ремонт и намаляване на неудовлетвореността от слуховия апарат.

Има няколко стила:

    • Зад-ушния (BTE) апарат стои зад ухото и е свързан с тръбичка към индивидуалната отливка монтирана в ухото.

    • Слухови апарати с отворен монтаж на говорителя в ухото (RITE) са с по-нов дизайн, и въпреки че също се поставят зад ухото, те са изключително малки и почти невидими.

    • Вътреушните (ITE) слухови апарати запълват цялата ушна мида и част от ушния канал.

    • По-малките версии на вътреушните (ITE) се наричат вътреканални (ITC).

    • Най-малко видимите слухови апарати са напълно-вътреканалните (CIC). 

Най-добрият слухов апарат за вас се определя в зависимост от вашата конкретна загуба на слуха, размера и формата на ухото и ушния канал и не на последно място сръчността на ръцете ви.

Много слухови апарати имат телебобина, "T" ключове за използването на телефон и обществени озвучителни системи. 

Други опции, като например FM системи и Bluetooth устройства за връзка със слухови апарати, могат да предоставят възможности за най-ефективно използване на слуховия апарат.

 

Ще имам ли нужда от слухов апарат за всяко ухо?

Обикновено, ако имате загуба на слуха в двете уши, се препоръчва използването на два слухови апарата. Слушане в шумна среда е трудно с усилване само в едното ухо, при това е по-трудно да се прецени от къде идват звуците.

 

Какво ще се случи по време на настройката на слуховия апарат?

Слуховите апарати ще бъдат настроени и монтирани в ушите ви. След това слухопротезиста ще ви тества дали разбирате говор в тиха и шумна обстановка. Ако има нужда ще бъдат направени допълнителни измервания и натройки на вашите слухови апарати. След това вие ще получите указания как да се грижите за слуховте си апарати и други полезни съвети.

Как трябва да започне носенето на слухов апарат?

Започнете да използвате вашите слухови апарати в спокойна обстановка, постепенно започвайте да ги носите и в по-шумни среди. Постепенно увеличавайте времето на носене на апаратите. Ако е необходимо си водете дневник, който ще ви помогне да си спомните проблемите свързани с носенето на слуховия апарат за да бъдат направени необходимите корекции от вашия слухопротезист. Бъдете търпеливи и позволете на себе си да свикнете със слуховите апарати и "новите" звуците, които ви те ви помагат да чуете.

Go to top