НачалоСъвети и ПрепоръкиАдаптиране към нов слухов апарат

Адаптиране към нов слухов апарат

Слуховите апарати са изминали дълъг път на развитие, но все още на новия потребител може да му е необходимо известно време, за да се приспособи към новото си устройство. Докато някои начинаещи потребители на слухови апарати нямат абсолютно никакъв проблем за адаптиране към новото си устройство, за други това може да бъде труден преход. Много слухови апарати изцяло или частично блокират ушния канал, което води до обезпокоително ехтящ звук, който изисква известно привикване за хората с лека до умерено висока загуба на слуха. Това е така наречения ефект на запушване", повечето потребители се приспособяват към него след няколко дни, но някои от тях никога не могат да се приспособят и в крайна сметка се отказват от слуховите си апарати.

Има слухови апарати, които намаляват или премахват "ефекта на запушване" – апаратите с отворен монтаж или „невидимите“ вътреканални слухови апарати. В допълнение към "ефекта на запушване", усилването на фоновите шумове, които потрeбителите на слухови апарати чуват за първи път може да бъде смущаващо за някои. За други, първоначалното настройване и дискомфортът от носенето на слуховия апарат може да бъде и източник на раздразнение. Въпреки че обикновено това са неща, които просто изискват период на приспособяване, те също могат да бъдат отстранени с корекция на настройките на слуховия апарат от вашия слухов специалист. Ако сте притежател на слухов апарат за първи път, бъдете подготвени да посрещнете някои първоначални, а вероятно и продължаващи неудобства. По-долу са описани няколко кратки съвета, които да ще ви помогнат в прехода към носенето на слухов апарат.

  •     В началото носете слуховия си апарат по няколко пъти на ден за по 30-минути.
  •     Намалете фоновия шум около вас чрез изключване на ненужните уреди и затваряне на прозорците.
  •     Говорете сам със себе си, за да се приспособите към новото звучене на собствения си глас.
  •     Обърнете внимание на заобикалящата ви среда. Опитайте се да идентифицирате и да познаете нови звуци, които може да не сте чували дълго време
  •     Направeте постепенен преход към по-шумни среди, като едновременно се приспособятвате към новия си слухов апарат.
  •     Ако чувствате болка или чувство на дискомфорт, продължаващи в продължение на няколко дни - консултирайте се с вашия слухопротезист.
Go to top