НачалоВидове слухови апаратиВътреушни слухови апарати (ITE)

custom-hearing-aids

Вътреушни слухови апарати (ITE)

Вътреушните слухови апарати са поръчкови, което означава, че те са направени специално, въз основа на предварителен отпечатък за ухото на всеки отделен пациент. Те варират по размер от CIC (напълно в канала) до ITE. Например, най-малките CIC стоят в ушния канал и трудно се забелязват / почти невидими /. По големите техни разновидности ITC и ITE запълват част или цялата ушна мида и са малко по-видими.
Размерът на индивидуалните слухови апарати, може да зависи от размера на слуховата загуба и физическите характеристики на ушния канал и ушната мида. Колкото по-малък е слуховия апарат, толкова по-малко са мощността и функциите, които той ще има.

 

 

  • Плюсове на вътреушните слухови апарати: Ако искате слуховия апарат да не се вижда, малките CIC апарати са това от което се нуждаете. Но тези апарати са предназначени за лека до умерена загуба на слуха. Поради това, че са толкова малки, те не могат да поберат в себе си необходимите електронни елементи допринасящи за по-голямо усилване, автоматизация и удобство.
  • Минуси на вътреушните слухови апарати: Поради техния по-малък размер, с тези апарати често малко по-трудно се борави, когато дойде време за поставяне/отстраняване и смяна на изтощената батерия. Когато сръчността е проблем, по-големия слухов апарат опростява използването му и пести време и разочарование. Понеже вътреушните слухови апарати стоят в ушния канал, те са подложени на влиянието на ушната кал. За хората, които имат много ушна кал, този вид слухов апарат не може да бъде най-подходящ, тъй като това лесно ще причини проблеми, запушване и др. В този случай е необходимо всекидневно почистване. Друг често срещан проблем свързан с индивидуалните слухови апарати е качеството на собствения глас на носещите такива апарати, той може да звучи изкривен или твърде силен. Когато слуховият апарат е поставена в ухото, в повечето случаи цялото ухо е запушено и това може да доведе до изкривяване на звуковите възприятия /т.н. ефект на оклузия/. Това варира значително при различните слухови апарати, поради различия във формата на ушния канал и загуба на слуха.

 

Макар на пръв поглед да изглежда, че минусите са повече от плюсовете. Изборът на правилния слухов апарат е строго индивидуален. Специалиста по акустика на слухови апарати ще помогне да изберете слухов апарат според вашите потребности и слухозагуба.

Go to top